Voedingsstoffen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Schijf van Vijf: brood, graanproducten en aardappelen

De juiste graanproducten leveren energie en voedingstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamine B en ijzer.

Door het eten van de juiste graanproducten word het risico van het krijgen van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker kleiner.

Tips voor het eten van brood, graanproducten en aardappelenVoedingsstoffen uit aardappelen

Eet je veel witte graanproducten? Eet je bijvoorbeeld veel witbrood, witte pasta en witte rijst?
Je kan deze graanproducten vervangen voor volkoren varianten.

De meest makkelijke manier om elke dag ijzer, vitamines en vezels binnen te krijgen is het eten van volkorenbrood.

De belangrijkste bron om jodium binnen te krijgen is het eten van brood. Dat komt omdat de meeste bakkers in Nederland bakkerszout gebruiken waaraan jodium is toegevoegd.
Als je geen brood eet, is het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen.

Biologisch brood bevat soms helemaal geen bakkerszout.
probeer bij het kopen van brood goed het etiket te bekijken of vraag er naar in de supermarkt of bij de bakker.

Je kan er voor kiezen om een keertje havermout of muesli in plaats van brood te eten. Je kan bij de havermout of muesli zelf rozijnen, noten en fruit toevoegen.

Aardappels zijn geen graanproducten, maar bevatten wel veel nuttige voedingsstoffen. Verder zijn aardappels een goede basis voor een maaltijd.

Aardappels zijn een veelzijdig product je kan ze koken, bakken, pureren en stomen. Er zijn ook veel verschillende soorten aardappels, deze hebben ook weer verschillende voedingswaardes.

Wat zijn de voordelen van volkoren pasta?

De gehele graankorrel word gebruikt bij het productieproces. Alle  voedingstoffen die de graankorrel bevat worden gebruikt. Bij het productieproces word de korrel niet fijngemalen, hierdoor blijven de vitaminen en mineralen intact. Het vliesje wat om de graankorrel heen zit bevat belangrijke voedingsstoffen en is dus gezonder.

volkoren pasta bevat veel complexe koolhydraten. Dit klinkt niet erg positief, maar dit zijn ze echter wel.
Complexe koolhydraten zijn door het lichaam lastiger af te breken. Het lichaam moet er harder voor werken om de koolhydraten te verbranden. Je hebt sneller een verzadigd gevoel en je hongergevoel blijft langer weg.

Gezonder eten.

Wil jij gezonder gaan eten, maar vind je het moeilijk om recepten te bedenken?

Misschien kan Fitcooking je daar bij helpen. De boeken van Fitcooking zitten vol met recepten.

Afslank Receptenbijbel

Wil jij fitter worden met gezond eten?

Daar kan de Afslank recepten bijbel bij helpen.
Een volledig overzicht met heerlijke en gezonde recepten.

Bekijk de afslankrecepten

Misschien is dit interessant voor je?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *