Schijf van Vijf Smeer en Bereidingsvetten.
Ons lichaam heeft onverzadigde vetten nodig.
Om deze vetten binnen te krijgen kan je gebruik maken van producten als zonnebloemolie, olijfolie en margarine.
Zonnebloemolie kan je bijvoorbeeld gebruiken om verschillende groenten in te bakken.
Er zijn verschillende soorten vetten, deze vetten zijn in 2 groepen opgedeeld.
Je hebt verzadigde en onverzadigde vetten.
Onverzadigde vetten zijn beter als verzadigde vetten.
De juiste vetten binnenkrijgen.
Vet is een bouwstof, maar ook een brandstof voor ons lichaam, het levert de vitamines A, D en E.
Vet is best wel complex, omdat je twee soorten heb namelijk verzadigd en onverzadigd vet.
Deze vetten komen voor in veel producten en in verschillende hoeveelheden.
Je kan er voor kiezen om de producten met veel verzadigde vetten te vervangen door producten met onverzadigde vetten. Je verlaag de kans op het krijgen van hart en vaatziekten.
Tips voor vetten.
Een makkelijke manier om vet binnen te krijgen is om op je boterham zachte margarine of halvarine te smeren.
Je krijgt hiermee de vitamines A, D en E binnen.
Oliën bevatten van zichzelf geen vitamine A en D.
Aan vloeibare margarine en braadvet word wel vitamine A en D toegevoegd.
Je kan er voor kiezen om te variëren tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar braadvet bij het bereiden van warme maaltijden.
Goede en slechte smeer en bereidingsvetten
De goede bereidingsvetten
Zachte margarine of halvarine voor op brood
Vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet
De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie
De slechte Smeer en Bereidingsvetten
Harde margarine
Hard bak en braadvet
Hard frituurvet
Roomboter
kokosolie
Palmolie
Wil je meer informatie over gezonde recepten? misschien dat Fitcooking je daar bij kan helpen.

Wil jij fitter worden met gezond eten?
Daar kan de Afslank recepten bijbel bij helpen.
Een volledig overzicht met heerlijke en gezonde recepten.